Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


strucc

2008.02.08

Strucc

A világ legnagyobb madara a strucc, nem tartozik az égi vándorok közé.Szárnya elcsökevényesedett, végtagjai izmos futólábakká fejlődtek. Előfordulása Afrika félsivatagos tájaira és a szavvanák vidékére korlátozódik, ahol társasan él. Szomszéddai közül a zebrákkal és az antilopokkal tart fennt szorosabb kapcsolatot. Közös ellenségük, az oroszlán zsákámáynállatnak tekinti, az óvatos strucc pedig mindent elkövet, hogy a napi menüből kimaradjon.

Milyen gyorsan fut?

Kiváló futóteljesítményét 72 km/h -s csúcssebességgel bizonyítja, méghozzá cikcakban rohanva. " Utazósebessége" 50 km/h, azaz ezt a tempót képes megerőltetés nélkül 30-40 percig tartani.

Mekkora a strucctojás?

15-20 cm hosszú és 10-15cm átmérőjű, a súly akár 1,7kg is lehet. Eszerint nagyjából 24 tyúktojásnak felel meg. A héja rendkívül kemény: kis lakója csaknem 3/4 óráig küzd a kibontásával.

Melyik szülő költi ki a tojásokat?

A hím és a nőstény trucc vagy felválltva (a nőstény nappal a hím éjszaka) ülnek a tojásokon (védve a perzselő naptól is), vagy csak a hím végzi el ezt a 40-45 napos feladatot. A fiókák nevelése is a "struccpapa" dolga.

Mit eszik?

Füvet, magvakat, lombot, gyíkokat és másféle apró gerinceseket, férgeket és rovarokat gyűjt be a szájában lévő kis zacskóba, s csak akkor emeli fel a fejét és nyel, ha sz megtelt.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.